
I höstens tillfälliga sortiment finns två nykomlingar som bevisar att vin inte behöver kosta för att vara drickbart. Till skaldjursförrätten kan man njuta av en sauvignon blancblandning, Curious (94404) för 59 kr från bl.a Goulburn valley i Australien. Doften är lätt, frisk med lite sötma (typisk SB) men smaken har en lätt kryddighet där 5% viogner lyser genom. Vinet är inte alls syrligt, som många andra i samma prisklass. Curious passar perfekt som en "pratvin", där man inte behöver tänka efter när man plockar fram flaska nr.2. Till varmrätten (eller en lättare ostbricka) väljer man Alto Pina (94397) för 59 kr från Portugal, strax söder om Lissabon. Blandningen av 3 klassiska portugesiska druvor ger vinet en komplexitet som man annars inte inte finns i denna prisklass.
40% Aragones (tempranillo) ger styrka och kryddighet, 30% touriga nacional (används i kvalitetsviner från Daoregionen) ger en mörkröd färg och till sist 30% Castelao som tillför fruktighet. Doften är en okomplicerad krydda/mörka bärblandning men smaken (efter 30 min luftning) blir av ekfat, bigarrårer och en trevlig ovanlig lång torr eftersmak av örter.
Jag skall börja med ett poängsystem där 20 poäng är max och första 10 blir hur prisvärt vinet är och nästa 10 blir själva smakupplevelsen. Curious får 8+4=12 och Alto Pina får 9+5=14.
No comments:
Post a Comment