
Sangiovese druvan används oftast som ensam druva i viner från Toscana som kallas för "Super Tuscans". I min jakt på den bästa "supertoscana" har jag genom åren besökt de fyra "supertoscanavinområdena" Chianti, Bolgheri, Montalcino och Montepulciano för att hitta den godaste inom prisklassen 150-300 kr. Bolgheriviner i prisklassen finns inte i ordinarie sortimentet. Chiantiviner med sangiovese druvan har blivit bättre men Castello di Brolio 2005 för 295 kr ej prisvärt. Första gången jag smakade detta vin så var det årgång 1998 och då kostade den 15 euro på plats. Smaken har blivit något mer komplicerat än tidigare med inslag av choklad och mörka bär. Sedan har Brolio alltid blandat sangiovese med några procent cab sav och merlot vilket tar bort kryddigheten: men som sagt, det finns bättre i prisklassen.
'
Vi hoppar förbi semifinalen till de två som skall mötas i finalen.
Det är Morone 2006 (6021) från Vino Nobile di Montepulciano för 169 kr och Col d'Ocia från Brunello di Montalcino (12357) för 264 kr. Båda vinerna är gjorda med Sangiovese druvan men i Montalcino kallas druvan för Brunello (eller Sangiovese Grosso) som är en klon av Sangiovese. Båda två vinner på lagring men Col d'Orcia kan lagras längre, upp till 12 år. Morone är något lättare med salvia och kakao som tydliga smakupplevelser. Brunellon har en mörkare färg och "mörkare smak" med svart te, läder, körsbär och tobak som ingredienser och en väldig lång eftersmak.........även om druvan är i princip detsamma så är det som att jämföra äpplen och päron.
'
Med tanke på prisskillnaden så blir det oavgjort, så anpassa valet efter maten. Om det skall drickas nu, luftar vinet en timme innan förtäring.
No comments:
Post a Comment